„JACHNA” to małe, ekologiczne gospodarstwo rodzinne leżące kilkanaście kilometrów od Piły w województwie wielkopolskim. Znajduje się na terenie Obszaru Chronionego Krajobrazu oraz Natura 2000 „Dolina Noteci”. Jego początki sięgają roku 1983 kiedy to Aniela i Hieronim Karolczak kupili zapuszczoną śródleśną dolinę i wybudowali w niej od podstaw karpiowe stawy rybne zasilane wodą źródlaną.
Dzisiaj Jachna to również produkcja roślinna prowadzona dla zaspokojenia własnych potrzeb paszowych realizowana na gruntach ornych i trwałych użytkach zielonych. Oprócz chowu i hodowli ryb zajmujemy się również produkcją konsumpcyjnych jaj kur rasy zielononóżka kuropatwiana i mięsa z tych kur.
Nasze gospodarstwo jest pierwszym polskim ekologicznym gospodarstwem rybackim, bo od roku 1994 prowadzone jest zgodnie z kryteriami rolnictwa ekologicznego. Jesteśmy również największym w Polsce producentem ekologicznych jaj zielononóżki kuropatwianej konfekcjonowanych we własnym, zatwierdzonym przez Inspekcję Weterynaryjną zakładzie pakowania jaj.