Przedłużająca się zima znacznie opóźni prace polowe i przygotowania do otwarcia baru.
Poza tym jeszcze nie odłowiliśmy zimochowów. Zainteresowanych materiałem zarybieniowym zapraszamy o kontakt po 15 kwietnia. A tymczasem możecie Państwo podziwiać świąteczne widoczki z Jachny...
25 kwietnia 2013 r.
Stawy odłowione i zarybione. Pola częściowo obsiane (sic!), a bar prawie gotowy do otwarcia 1 maja. Kury chętnie skubią młodą trawkę i pytają kiedy pojadę z ich jajkami do Poznania. Będzie to oczywiście w sobotę 27 kwietnia. Będę obecny na Placu Bernardyńskim. Zapraszam.
24 maja 2013 r.
Wiosna w pełni! Trzeba jak najszybciej zregenerować się po zimie. Nasze kury chętnie wychodzą na wybiegi żeby poskubać młode żyto i seradelę. Pokrzywy na groblach i łące wystrzeliły w górę bujną zielenią i przygotowują się do kwitnienia. To sygnał, że trzeba robić kiszonkę dla naszych zielononóżek. Oto krótka fotorelacja...
19 listopada 2013r.
Odebraliśmy certyfikat od firmy TUV Rheinland Polska Sp. z o.o. potwiedzający, że nasze ryby są produktem rolnicwa ekologicznego. Od roku 1994 nieprzerwanie prowadzimy hodowlę w ekstensywnych warunkach nastawionych na jakość a nie ilość odławianych ryb. Kiedy Polska wstąpiła do Unii Europejskiej produkty akwakultury nie miały miejsca w obowiązujących przepisach prawa. Dopiero od roku 2010 przepisy unijne pozwalają na ekologiczną hodowlę ryb. Od razu podjęliśmy starania o uzyskanie unijnego certyfikatu na ryby, ale nasza "macierzysta" jednostka certyfikująca (Agro-Bio-Test) nie ma akredytacji na kontrolowanie takiego rodzaju produkcji. Dlatego musieliśmy skorzystać z usług firmy niemieckiej. Dzięki temu najstarsze polskie ekologiczne gospodarstwo rybackie znowu może sprzedawać ryby w jakości EKO.
INFORMACJA:
Od sezonu 2019 Łowisko na jeziorze Bobrowym Małym będzie nieczynne.